, piątek 19 kwietnia 2024
Makarony, ślimaki i inne specjały…



Dodaj do Facebook

Makarony, ślimaki i inne specjały…

ZSGH Wisła
Makarony, ślimaki i inne specjały…


Makarony, ślimaki i inne specjały…


Makarony, ślimaki i inne specjały…


Makarony, ślimaki i inne specjały…


Makarony, ślimaki i inne specjały…

"Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię". Pod tym hasłem odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle warsztaty kulinarne "Tradycja a nowoczesność".

Tylko dzięki ogromnemu wsparciu Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki oraz firm "Makarony Międzybrodzkie", Prymat, "Eco snails", a także Kuriera Radia Bielsko, nasi uczniowie mogli nie tylko sporządzić potrawy na bazie makaronów, ale także zakosztować potraw z dodatkiem ślimaków rasy Helix Asperrsa Muller.

Nad prawidłowym przebiegiem zajęć czuwali szefowie restauracji "Ranczo pod Strusiem" - Witold Abratamski, restauracji "Folwark" - Przemysław Baczyński, "Zajazdu polskiego" - Marcin Groschang.

Uczniowie podzieleni na grupy pod okiem szefów kuchni przygotowali następujące potrawy:
- zapiekankę beskidzką
- makaron tagiatelle w sosie śmietanowo-granatowym aromatyzowanym sałatką z kaczki i ogórka
- zupę szpinakowo-imbirową
- krem pomidorowy
- makaron w sosie z serka mascarpone z łososiem
- makaron w sosie serowym
- makaron w sosie śmietanowo-cytrynowym i pomidorowym z filetem z pstrąga
- makaron w sosie pomidorowym.

Dzięki udziałowi w tych warsztatach uczniowie mieli możliwość wzbogacenia swoich wiadomości i umiejętności w zakresie sporządzania dań z makaronów, aranżacji talerza, technik doboru składników do poszczególnych potraw, sposobów organizacji pracy w kuchni, podziału obowiązków a wreszcie sporządzania dań na bazie składników, które są trudno dostępne i rzadko stosowane w codziennym żywieniu.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama