Kulinarny sukces uczniów z WisłyEliminacje do pucharu trwały już od czerwca, warunkiem uczestnictwa było wysłanie receptury wraz ze zdjęciem potrawy kuchni regionalnej na bazie produktów sezonowych pochodzenia lokalnego. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle Damian Badura i Karol Procner wraz z opiekunem panią Iwoną Gomola , opracowali recepturę potrawy „Złociste pierożki, szpikowane farszem z karpia, perfumowane orzechami laskowymi i roztaczającym woń chrzanem, serwowane z palonymi cukiniami w asyście sosu orzechowo- chrzanowego”. Do eliminacji zgłosiło się kilkanaście szkół, ale tylko 6 przeszło do półfinału. Chłopcy spisali się znakomicie, ich potrawa zdaniem jury konkursowego w składzie: Wiesław Ambroz, Krzysztof Gawlik, Dariusz Wójcik , pod względem smakowym była najlepsza. Niestety chłopcy przekroczyli limit czasowy a jury było bezwzględne. Tym samym spadli poza podium. W trakcie ogłoszenia wyników ku ich wielkiemu zaskoczeniu, przewodniczący jury ogłosił wszystkim zebranym, że ich potrawa była najlepsza i zasługiwała na pierwsze miejsce, problemem był jednak przekroczony czas. Pozostałe potrawy wykonane w wyznaczonym czasie były ocenione niżej pod względem smakowym i technicznym. No cóż… Nagle okazało się, że potrawa przygotowana przez chłopców otrzymała Puchar Kuratora Oświaty w Katowicach a oni sami oprócz cennych nagród rzeczowych, otrzymali zaproszenie na tygodniowy staż w Dworze w Tomaszowicach koło Krakowa u szefa Dariusza Wójcika, członka Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Jestem dumna z chłopaków, bo dzięki ciężkiej pracy, zaangażowaniu i dyscyplinie jak też poświęceniu wolnego czasu nie tylko w wakacje ale i na zajęciach pozalekcyjnych, pną się w górę, doskonaląc swój warsztat pracy i tym samym promując swoją szkołę w środowisku branżowym. Przed nimi kolejne wyzwania już 20 września i następne w listopadzie. Życzę im wielu sukcesów oraz znaczących miejsc na podium w konkursach - powiedziała Iwona Gomola, nauczycielka, która przygotowywała chłopców do konkursu.
|
reklama
|
Dodaj komentarz