Liczą, gotują, recytująPstrąg wędzony dymem z gruszy, aromatyzowany wiśniówką, podany na blinach pod koperkową chmurką. W kategorii kucharz Marek Pilch przygotował "Czekoladowe piekło" oraz "Pstrąga wędzonego dymem z gruszy, aromatyzowanego wiśniówką, podanego na blinach pod koperkową chmurką". Miriam Cieślar z prof. dr hab. J. Gawęckim Maria Niebudek i Ewa Kaczmarczyk z nauczycielką Dorotą Mendrek. II miejsce w eliminacjach powiatowych 58. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego zajęła Gabriela Jęczała. Duży sukces odniosła Miriam Cieślar, uczennica kl. IV w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Została ona finalistką Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten uprawnia ją do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz ułatwia dostanie się na niektóre kierunki studiów. Finalistką XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu z Zakresu Rachunkowości została Beata Kawulok, uczennica kl. 4 w zawodzie technik hotelarstwa. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż była ona jedyną osobą w finale nie kształcącą się na kierunku ekonomicznym. Uczniowie zaprezentowali również swoje umiejętności na XIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych, którego tegorocznym tematem było hasło "Gotuję z pasją i fantazją". W kategorii kucharz Marek Pilch przygotował "Czekoladowe piekło" oraz "Pstrąga wędzonego dymem z gruszy, aromatyzowanego wiśniówką, podanego na blinach pod koperkową chmurką". Uznanie w oczach jury znalazła przygotowana przez niego przystawka, za którą otrzymał wyróżnienie. Publiczność swą nagrodę przyznała Marii Niebudek i Ewie Kaczmarczyk, startującym w kategorii kelner, które przygotowały stół pod tytułem "Podróże azjatyckie". Sukcesy wywieźli uczniowie nie tylko z konkursów zawodowych. II miejsce w eliminacjach powiatowych 58. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego zajęła Gabriela Jęczała. Będzie teraz rywalizowała z najlepszymi w rejonie.
|
reklama
|
Dodaj komentarz