Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle mieli możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.
W szkole odbyły się konferencje podsumowujące projekty: "Mistrz gastronomii" oraz „Nowoczesna wiedza i tradycje kulinarne regionu kluczem sukcesu zawodowego”, w trakcie których zaprezentowano przebieg realizacji projektów współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W ramach projektów 80 uczniów uczestniczyło w kursach: baristycznym, kelnerskim, barmańskim, carvingu, menagera restauracji i kucharza kuchni regionalnej.
Celem projektów było podniesienie świadomości uczennic i uczniów w zakresie korzyści płynących z kształcenia, dostarczenie im wiadomości i umiejętności potrzebnych do rozpoczęcia i efektywnego zarządzania własną działalnością gospodarczą. Kursy pozwoliły na zdobycie wiedzy potrzebnej do sprawowania funkcji managera w zakładzie gastronomicznym. Osoby, które zamierzają otworzyć własny lokal znalazły tutaj nieocenione wskazówki. Poruszane na kursach tematy dotyczyły wszystkich aspektów funkcjonowania restauracji i drink baru. Omawiane były zagadnienia baristyczne, barmańskie, kelnerskie, winiarskie i organizacyjne. Przedstawiono również najważniejsze metody profesjonalnego zarządzania personelem oraz kwestie związane z BHP i Sanepidem.
W trakcie konferencji uczniowie zaprezentowali umiejętności, jakie zdobyli na kursach, a także otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia szkolenia w języku polskim i angielskim oraz drobne upominki.
Agata Gołąb
Dodaj komentarz