Wiktoriańska kaczka12 listopada w Pszczynie w restauracji Wodna Wieża, odbył się konkurs kulinarny pod nazwą "Wehikuł czasu", w którym wzięli udział uczniowie siedmiu szkół gastronomicznych z woj. śląskiego. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania wiktoriańskiego (kaczka z grzybami i kaszą) w nowoczesnej aranżacji. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury, w którego skład wchodzili szefowie kuchni Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży w Pszczynie, hotelu Best Western Premier Katowice oraz hotelu Noma Residence Promnice pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka - znanego szefa kuchni i autora książek kulinarnych. Jury oceniało smak potrawy, jej aranżację, jak również profesjonalizm pracy czy dobór składników. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali uczniowie klasy II TG: Marek Pilch i Łukasz Świtała , którzy przygotowali "Kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów". Drużyna ZSGH decyzją jury otrzymała wyróżnienie.
|
reklama
|
Dodaj komentarz