„Ziółka dwa i cztery zboża”- Postanowiliśmy sięgnąć do tradycji kuchni śląskiej. Były w niej zawsze obecne potrawy oparte o lokalnie uprawiane zioła i zboża.. Spośród nich wybraliśmy jęczmień, żyto, pszenicę oraz owies. Te zboża stanowią bazę zasypu. Z ziół po wielu próbach, doświadczeniach i licznych dyskusjach wybraliśmy arcydzięgiel oraz macierzankę. W czasie gotowania dodaliśmy, oprócz chmielu, arcydzięgiel. Natomiast po fermentacji, podczas leżakowania do piwa trafi macierzanka. Wszystko to sprawi, że nasze piwo będzie miało niepowtarzalny smak i aromat. – komentują pomysłodawcy receptury, piwowarzy obydwu browarów: Dominik i Łukasz. Piwo zostało uwarzone w Browarze Zamkowym Cieszyn - 8 lutego 2018 roku wspólnie przez pasjonatów piwa z zaprzyjaźnionych browarów. Piwo otrzymało nazwę: „Ziółka dwa i cztery zboża”. Premiera piwa przewidziana jest na Silesia Beer Fest 2018 w Katowicach.
|
reklama
|