, wtorek 14 maja 2019
Czytaj publicystykę na portalu gazetacodzienna.pl!
Z portalem gazetacodzienna.pl i papierowym miesięcznikiem Magazyn Śląska Cieszyńskiego będziesz zawsze na bieżąco! fot: ARC SPOT



Dodaj do Facebook

Czytaj publicystykę na portalu gazetacodzienna.pl!

REDAKCJA
Drodzy Czytelnicy, obok stałych tekstów informacyjnych i fotoreportaży z wydarzeń w regionie pragniemy co tydzień prezentować Wam także teksty publicystyczne. W tym celu uruchamiamy szereg rubryk i nawiązujemy stałą współpracę z nowymi autorami!

Po sukcesie felietonów Florianusa, jakie w zeszłym sezonie pisał dla nas zagadkowy mieszkaniec Cieszyna, wracamy do Was z cyklem FELIETON. W bieżącym sezonie publikować u nas będą dwaj autorzy, których dzieli wiele, ale łączy lokalny patriotyzm i przywiązanie do Ziemi Cieszyńskiej. Obaj jednak wychodzą z założenia, że miłość do Śląska Cieszyńskiego jest uczuciem trudnym, nie zamierzają więc temu regionowi oszczędzać ani pochwał, ani szczerej i niejednokrotnie ostrej krytyki. Autorzy zdecydowali się pisać swoje felietony pod pseudonimami.

Portal gazetacodzienna.pl czeka też zupełna nowość, czyli współpraca z pochodzącą z Górek Wielkich pisarką, poetką i terapeutką, Patrycją Cichy Szept. W tym kobiecym ujęciu zaprezentujemy nową rubrykę z artykułami lifestylowymi MIĘDZY SŁOWAMI. - Będę pisała o życiu, o relacjach, komunikacji, gotowaniu, miłości i akceptacji samego siebie i tych, z którymi dane nam jest dzielić życie. O tym, jak ja sobie radzę i o tym jak widzę świat. Chętnie odpowiem na pytania i wesprę poradą - zapowiada nasza autorka.

Redakcja portalu gazetacodzienna.pl dostrzegając niepowtarzalny i niepodważalny walor kulinarny regionu Śląska Cieszyńskiego, zdecydowała się uruchomić specjalną rubrykę KUCHYŃ PO NASZYMU, w której popularyzować będziemy adekwatnie do pór roku i świąt przepisy na tradycyjne potrawy na Ziemi Cieszyńskiej. Szczegóły w najbliższych odcinkach, ale już możemy zdradzić, że inspiracją stała się dla nas Emilia Kołder, wyjątkowa kobieta Śląska Cieszyńskiego, autorka „Kuchni śląskiej” - skarbnicy regionalnych przepisów.

Niezmiennie pozostają na naszych łamach publikacje Jana Fryderyka Drala, który już od pięciu lat tworzy dla Was pisaną gwarą rubrykę-fenomen, czyli CO TYDZIYŃ PO NASZYMU.

Publicystyka na portalu gazetacodzienna.pl - ramówka

Poniedziałek godz. 18.00 – FELIETON
Środa godz. 18.00 – MIĘDZY SŁOWAMI
Sobota godz. 9.00 – KUCHYŃ PO NASZYMU
Sobota godz. 18.00 – CO TYDZIYŃ PO NASZYMU

Życzymy miłej lektury i pamiętajcie - teksty pisane przez naszych autorów i dziennikarzy znajdziecie też w papierowym miesięczniku Magazyn Śląska Cieszyńskiego. Premiera pisma już w październiku. Zostańcie z nami!

Komentarze: (1)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

ciekawy jestem felietonu (sam się go uczę...), czy Florianus - będzie kontynuował pisanie? bo jasno z zapowiedzi to nie wynika...mam jeszcze pewne obawy, którymi się teraz nie podzielę - bo to tylko intuicja i wolę poczekać na weryfikację, natomiast sam chętnie pisałbym krótko o książkach, których przecież tak mało czytamy...więc warto przybliżyć czytelnikom różne tytuły, uświadamiając im, jak rozmijają się z przeżyciami, radami, zwierzeniami, refleksjami, impresjami, wyobrażeniami oraz fantazjami pisarzy...mądrości oraz uroda autorskich stylów, zaklęte na białych kartach - to cudowny fenomen kultury...skarb słowa, z którym obcują nieliczni ludzie o otwartych umysłach...warto, po stokroć warto do nich dołączyć...

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama