Zamiast oscypka ser wędzony. Gdzie? W regionalnych karczmachInspektorzy dopatrzyli się nieprawidłowości w 80 proc. z nich. Ich zastrzeżenia dotyczyły również lokali działających w naszym regionie. Aż w siedmiu na osiem kryteriów, jakie brali pod uwagę, wydali opinię negatywną w przypadku restauracji „Na Groniu” w Jaworzynce. Wytknęli lokalowi między innymi pobieranie wyższej należności niż wynika z zamówienia, nie posiadanie przez pracowników wymaganych badań lekarskich, zakwestionowali jakość sprzedawanych produktów oraz sposób ich przechowywania, a także stwierdzili obecność towarów przeterminowanych. - To efekt niedopatrzenia i niedbalstwa z naszej strony - przyznaje Mirosław Kowalczyk, współwłaściciel restauracji. Równocześnie zapewnia, że wskazane przez kontrolę uchybienia były drobne i zostały niezwłocznie usunięte. - Zmieniliśmy kilku pracowników. Nie chcemy, by taka sytuacja jeszcze kiedykolwiek miała miejsce - dodaje. Podobne zapewnienia usłyszeliśmy od Romana Gabrysia, właściciela karczmy Stary Groń w Brennej, w której lista uwag była równie długa. - Żadna z późniejszych kontroli nie wykazał już nieprawidłowości - podkreśla. Na gastronomicznej mapie naszego regionu kontrolerom nie udało się znaleźć żadnego miejsca co do którego nie mieliby żadnych zastrzeżeń. Łącznie odwiedzili dziewięć restauracji oraz karczm w Trójwsi, Wiśle, Cieszynie i Brennej (listę skontrolowanych lokali dostępna jest tutaj). Aż w siedmiu przypadkach ich właścicielom wytknęli „nieprzestrzeganie przepisów o uwidocznieniu cen”. - Cieszy fakt, że w toku kontroli uzupełnili oni brakujące dane - zauważa jednak Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK. Przypomina, że w każdym lokalu musi znaleźć się ogólnodostępny jadłospis, który będzie zawierał nie tylko ceny potraw, ale też ich ilość oraz zawartość głównego składnika (podobnie jest w przypadku napojów alko- i bezalkoholowych). Punkty, które zostały skontrolowane, wybrano losowo na podstawie skarg konsumentów oraz rekontroli.
|
reklama
|
Idź się paść, Na Groń.
a Ty co, sfrustrowany właściciel upadłego kebaba na Banotówce? bo nie rozumiem dlaczego nie podniecać się Liburnią? trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w naszym grajdołku jest to jedna z lepszych knajp...
czekalem kiedy sie ten artykul pojawi,rok tego juz nie czytalem.nudne juz to jest
Widze ze wiekszosc opini tutaj to opinie konkurencji, albo samych zainteresowanych - nie widzę innego uzasadnienia dla podniecania sie restauracja LIburnia
jest gdzieś lista lokali w Cieszynie i okolicach, gdzie można znaleźć realne i rzetelne opinie prawdziwych Klientów? chciałbym uniknąć sugerowania się fałszywymi pozytywnymi opiniami właścicieli lub negatywnymi konkurencji czy niezadowolonych sąsiadów. ale jak to osiągnąć? opinia powinna być anonimowa, ale z drugiej strony weryfikowalna...
Tam to się dopiero dzieje...
Ilu z Was po zjedzeniu w danej knajpie nie odczuwa jakichkolwiek problemów żołądkowo-jelitowych? Ja jestem albo przybita zawartością żołądka, której kwas żołądkowy strawić nie może albo mam problemy z wzdęciami i nadmiarem gazów. Niestety, w Cieszynie i okolicach są tylko 2 knajpy, które nie zapewniają mi takich atrakcji - Liburnia i Sielanka, choć pewnie i tutaj sprawne oko kontrolera dopatrzyłoby się nieprawidłowości. W innych restauracjach, a jadałam praktycznie wszędzie, powinno świecić się czerwone światełko z informacją, że jedyną formą spożywania ich posiłków jest zapicie wszystkiego min. 0,5 L czystej wódki. Byle ta wódka też nie była "chrzczona"...
..że to są wyniki zeszlorocznej kontroli - mamy sierpien 2011. JAk te wyniki mają się do rzeczywistości - sądzę że nijak - w cieszynie skontrolowana tylko 1 restauracja nota bene najgorsza w mieście - co wie kazdy i bez kontroli.
W praktyce stwierdzenie nieprawidłowości zależy od tego, czy restaurator przekupił inspektorów czy nie przekupił. Te przepisy i normy są po to, żeby można było zamknąć dowolną jadłosprzedajnię, bo nie sposób jest ich spełnić. Z drugiej strony sanepid musi uzasadnić swoje istnienie, więc coś zawsze znaleźć musi. Ja uważam, że to nie inspektorzy tylko konsumenci swoimi pieniędzmi powinni decydować, która restauracja ma się utrzymać, a która nie. Chciałbym, żeby wrócił kapitalizm, czyli taki ustrój, w którym gospodarką rządzą miliony posiadaczy kapitału a nie urzędnik państwowy. Gdyby nie było tych wszystkich norm i przepisów, byłoby kilka razy więcej restauracyj niż teraz i dopiero mielibyśmy w czym wybierać.
U nas powinno mówić się "oszCZypka" a nie "Oscypka", bo to mazurzenie, którego w gwarze cieszyńskiej nie ma. Bądźmy dumni z tego kim jesteśmy! A Pan Marcjasz po raz kolejny podpada.. ;)
Chyba teraz GC straciła reklamodawców wymieniając lokale. Na ox.pl chyba się boją pisać takich rzeczy, bo reklamują każdego i tych kiepskich (pisząc że super lokale).... hehe.
Wiadomo kto w naszym regionie oszukuje na jedzeniu-brudne, szóste pazury z wisły itp. góralskich, śmierdzących bud. Tak blisko mają a Kultury Cieszyńskiej jak nie nabyli tak nie.
Czyli jedyny skontrolowany lokal w Wiśle również?
Nawiasem mówiąc - powiemy który?
Z kilograma mięsa ma zrobić półtora,100 g frytek ma ważyć 150 g itd. Jak wpadnie kontrola szef mówi: wymieniłem pracowników
Czy ktos mi moze wytlumaczyc skad roznice w pozycjach 307 i 308 w liscie skontrolowanych lokali? Oprocz imienia wlasciciela...
Po co takie kontrole skoro ten co ma decydować o powodzeniu lub też niepowodzeniu lokalu czyli klient nie wie nic.Może panie ze sanepidu te wiadomości potrzebują dla siebie.Proszę jednak zauważyć że jestem podatnikiem i moimi podatkami składam się na Wasze pensje.
dobrze że piszą o tych lokalach - Na groniu w Jaworzynce i Stary Groń w Brennej - niech się nauczą!! a klienci powinni omijać je szerokim łukiem dopóki się nie poprawią.
Jak mnie się np w Cieszynie nie spodobała jakość obsługi i jedzenia w jednej z pizzerii w centrum to już tam nie chodzę, skorzysta inna pizzeria gdzie jest smacznie i miło! To klienci powinni byc wyznacznikiem knajpy - jak jest dobrze to zawsze będą w danym lokalu ludzie - najlepszy przykład pizzeria Liburnia w Cieszynie - choć mogliby więcej uwagi zwracać na czystość i mieć więcej rodzajów piwa to i tak jedzenie jest the best!!!
Mogloby byc rzetelniej. Jak piszemy o Jaworzynce czy też Brennej winno wymienić się wszystkie lokale w których stwierdzono nieprawidłowości.
Dodaj komentarz