, niedziela 20 października 2019
Zamiast oscypka ser wędzony. Gdzie? W regionalnych karczmach
Kontrole Inspekcji Handlowych w punktach gastronomicznych w kraju wykazały nieprawidłowości w 80 proc. z nich. fot. polskalokalna.pl  



Dodaj do Facebook

Zamiast oscypka ser wędzony. Gdzie? W regionalnych karczmach

JAKUB MARCJASZ
Zamiast dorsza - tańszy czarniak, a zamiast soku - napój lub nektar, o ćwierć kilo lżejsza sałatka od masy deklarowanej w menu, czy zawyżony rachunek o 17 zł - to niektóre z nieprawidłowości wykrytych przez kontrolerów Inspekcji Handlowej, którzy odwiedzili kilkaset punktów gastronomicznych w całym kraju. Zastrzeżenia mieli między innymi do lokali w naszym regionie.
W zeszłym roku Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów sprawdziła ponad czterysta punktów gastronomicznych w całym kraju: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food należące do sieci oraz placówki serwujące jedzenie w miejscach letniego i zimowego wypoczynku.

Inspektorzy dopatrzyli się nieprawidłowości w 80 proc. z nich. Ich zastrzeżenia dotyczyły również lokali działających w naszym regionie.

Aż w siedmiu na osiem kryteriów, jakie brali pod uwagę, wydali opinię negatywną w przypadku restauracji „Na Groniu” w Jaworzynce. Wytknęli lokalowi między innymi pobieranie wyższej należności niż wynika z zamówienia, nie posiadanie przez pracowników wymaganych badań lekarskich, zakwestionowali jakość sprzedawanych produktów oraz sposób ich przechowywania, a także stwierdzili obecność towarów przeterminowanych. - To efekt niedopatrzenia i niedbalstwa z naszej strony - przyznaje Mirosław Kowalczyk, współwłaściciel restauracji. Równocześnie zapewnia, że wskazane przez kontrolę uchybienia były drobne i zostały niezwłocznie usunięte. - Zmieniliśmy kilku pracowników. Nie chcemy, by taka sytuacja jeszcze kiedykolwiek miała miejsce - dodaje. Podobne zapewnienia usłyszeliśmy od Romana Gabrysia, właściciela karczmy Stary Groń w Brennej, w której lista uwag była równie długa. - Żadna z późniejszych kontroli nie wykazał już nieprawidłowości - podkreśla.

Na gastronomicznej mapie naszego regionu kontrolerom nie udało się znaleźć żadnego miejsca co do którego nie mieliby żadnych zastrzeżeń. Łącznie odwiedzili dziewięć restauracji oraz karczm w Trójwsi, Wiśle, Cieszynie i Brennej (listę skontrolowanych lokali dostępna jest tutaj).

Aż w siedmiu przypadkach ich właścicielom wytknęli „nieprzestrzeganie przepisów o uwidocznieniu cen”. - Cieszy fakt, że w toku kontroli uzupełnili oni brakujące dane - zauważa jednak Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK. Przypomina, że w każdym lokalu musi znaleźć się ogólnodostępny jadłospis, który będzie zawierał nie tylko ceny potraw, ale też ich ilość oraz zawartość głównego składnika (podobnie jest w przypadku napojów alko- i bezalkoholowych).

Punkty, które zostały skontrolowane, wybrano losowo na podstawie skarg konsumentów oraz rekontroli.
Komentarze: (18)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Idź się paść, Na Groń.

a Ty co, sfrustrowany właściciel upadłego kebaba na Banotówce? bo nie rozumiem dlaczego nie podniecać się Liburnią? trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w naszym grajdołku jest to jedna z lepszych knajp...

czekalem kiedy sie ten artykul pojawi,rok tego juz nie czytalem.nudne juz to jest

Widze ze wiekszosc opini tutaj to opinie konkurencji, albo samych zainteresowanych - nie widzę innego uzasadnienia dla podniecania sie restauracja LIburnia

jest gdzieś lista lokali w Cieszynie i okolicach, gdzie można znaleźć realne i rzetelne opinie prawdziwych Klientów? chciałbym uniknąć sugerowania się fałszywymi pozytywnymi opiniami właścicieli lub negatywnymi konkurencji czy niezadowolonych sąsiadów. ale jak to osiągnąć? opinia powinna być anonimowa, ale z drugiej strony weryfikowalna...

Tam to się dopiero dzieje...

Ilu z Was po zjedzeniu w danej knajpie nie odczuwa jakichkolwiek problemów żołądkowo-jelitowych? Ja jestem albo przybita zawartością żołądka, której kwas żołądkowy strawić nie może albo mam problemy z wzdęciami i nadmiarem gazów. Niestety, w Cieszynie i okolicach są tylko 2 knajpy, które nie zapewniają mi takich atrakcji - Liburnia i Sielanka, choć pewnie i tutaj sprawne oko kontrolera dopatrzyłoby się nieprawidłowości. W innych restauracjach, a jadałam praktycznie wszędzie, powinno świecić się czerwone światełko z informacją, że jedyną formą spożywania ich posiłków jest zapicie wszystkiego min. 0,5 L czystej wódki. Byle ta wódka też nie była "chrzczona"...

..że to są wyniki zeszlorocznej kontroli - mamy sierpien 2011. JAk te wyniki mają się do rzeczywistości - sądzę że nijak - w cieszynie skontrolowana tylko 1 restauracja nota bene najgorsza w mieście - co wie kazdy i bez kontroli.

W praktyce stwierdzenie nieprawidłowości zależy od tego, czy restaurator przekupił inspektorów czy nie przekupił. Te przepisy i normy są po to, żeby można było zamknąć dowolną jadłosprzedajnię, bo nie sposób jest ich spełnić. Z drugiej strony sanepid musi uzasadnić swoje istnienie, więc coś zawsze znaleźć musi. Ja uważam, że to nie inspektorzy tylko konsumenci swoimi pieniędzmi powinni decydować, która restauracja ma się utrzymać, a która nie. Chciałbym, żeby wrócił kapitalizm, czyli taki ustrój, w którym gospodarką rządzą miliony posiadaczy kapitału a nie urzędnik państwowy. Gdyby nie było tych wszystkich norm i przepisów, byłoby kilka razy więcej restauracyj niż teraz i dopiero mielibyśmy w czym wybierać.

U nas powinno mówić się "oszCZypka" a nie "Oscypka", bo to mazurzenie, którego w gwarze cieszyńskiej nie ma. Bądźmy dumni z tego kim jesteśmy! A Pan Marcjasz po raz kolejny podpada.. ;)

Chyba teraz GC straciła reklamodawców wymieniając lokale. Na ox.pl chyba się boją pisać takich rzeczy, bo reklamują każdego i tych kiepskich (pisząc że super lokale).... hehe.

Wiadomo kto w naszym regionie oszukuje na jedzeniu-brudne, szóste pazury z wisły itp. góralskich, śmierdzących bud. Tak blisko mają a Kultury Cieszyńskiej jak nie nabyli tak nie.

Czyli jedyny skontrolowany lokal w Wiśle również?
Nawiasem mówiąc - powiemy który?

Z kilograma mięsa ma zrobić półtora,100 g frytek ma ważyć 150 g itd. Jak wpadnie kontrola szef mówi: wymieniłem pracowników

Czy ktos mi moze wytlumaczyc skad roznice w pozycjach 307 i 308 w liscie skontrolowanych lokali? Oprocz imienia wlasciciela...

Po co takie kontrole skoro ten co ma decydować o powodzeniu lub też niepowodzeniu lokalu czyli klient nie wie nic.Może panie ze sanepidu te wiadomości potrzebują dla siebie.Proszę jednak zauważyć że jestem podatnikiem i moimi podatkami składam się na Wasze pensje.

dobrze że piszą o tych lokalach - Na groniu w Jaworzynce i Stary Groń w Brennej - niech się nauczą!! a klienci powinni omijać je szerokim łukiem dopóki się nie poprawią.
Jak mnie się np w Cieszynie nie spodobała jakość obsługi i jedzenia w jednej z pizzerii w centrum to już tam nie chodzę, skorzysta inna pizzeria gdzie jest smacznie i miło! To klienci powinni byc wyznacznikiem knajpy - jak jest dobrze to zawsze będą w danym lokalu ludzie - najlepszy przykład pizzeria Liburnia w Cieszynie - choć mogliby więcej uwagi zwracać na czystość i mieć więcej rodzajów piwa to i tak jedzenie jest the best!!!

Mogloby byc rzetelniej. Jak piszemy o Jaworzynce czy też Brennej winno wymienić się wszystkie lokale w których stwierdzono nieprawidłowości.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama