Redyk Karpacki kończy wędrówkę po PolsceNie zabraknie prezentacji tradycyjnych produktów regionalnych (serów, wędlin, wyrobów piekarniczych, nalewek, miodu, przetworów i innej zdrowej, naturalnej żywności). fot. mat. pras. 11 maja w Rumunii trzysta owiec wraz z gazdami rozpoczęło swoją wielką 100 dniową wędrówkę. Trzy lata trwały przygotowania do tego wydarzenia. Baca Piotr Kohut z Koniakowa, wieloletni uczestnik programu Owca plus, wypasający swoje owce na halach Beskidu Śląskiego i Żywieckiego, realizuje swoje marzenie i przyprowadzi kierdel owiec z Karpat Południowych. Jak mówił Józef Michałek z zarządu fundacji organizującej redyk, ma to być nie tylko przejście owiec przez Karpaty, ale również międzynarodowe spotkanie ludzi żyjących i tworzących w Karpatach, integracja, możliwość poznania oraz pokazania bogactwa kulturowego i unikatowości przyrody oraz sposobu na zrównoważony rozwój terenów górskich. W Polsce wędrówka obejmowała Podkarpacie, Małopolskę i Śląsk. 24 sierpnia Redyk zawita do Koniakowa, gdzie podczas Jarmarku Pasterskiego, prócz długo oczekiwanego przez wszystkich powrotu i opowieści Piotra Kohuta, odbędzie się prezentacja obrządków związanych z pasterstwem, pokaz udoju, wyrobu sera, prezentacja rękodzieła ludowego, strojów, muzyki, śpiewu i tańca lokalnej społeczności. Nie zabraknie prezentacji tradycyjnych produktów regionalnych (serów, wędlin, wyrobów piekarniczych, nalewek, miodu, przetworów i innej zdrowej, naturalnej żywności).
|
reklama
|
Dodaj komentarz