, sobota 23 lipca 2016
Redyk Karpacki kończy wędrówkę po Polsce
24 sierpnia Redyk zawita do Koniakowa, gdzie podczas Jarmarku Pasterskiego, prócz długo oczekiwanego przez wszystkich powrotu i opowieści Piotra Kohuta, zobaczymy i spróbujemy regionalnych wyrobów.  fot: Sebastian Słonina



Dodaj do Facebook

Redyk Karpacki kończy wędrówkę po Polsce

AGNIESZKA KACZMARCZYK
Redyk Karpacki kończy wędrówkę po Polsce

Nie zabraknie prezentacji tradycyjnych produktów regionalnych (serów, wędlin, wyrobów piekarniczych, nalewek, miodu, przetworów i innej zdrowej, naturalnej żywności). fot. mat. pras.

Ponad 1400 km, trasa z Rumunii, przez Ukrainę do Polski i Czech. Już w najbliższy weekend, 24 sierpnia, zakończy się wędrówka po Polsce. Redyk Karpacki odwiedzi Koniaków i IV Jarmark Pasterski przy Bacówce na Szańcach, a następnie wyruszy do naszych sąsiadów z zza Olzy.

11 maja w Rumunii trzysta owiec wraz z gazdami rozpoczęło swoją wielką 100 dniową wędrówkę. Trzy lata trwały przygotowania do tego wydarzenia. Baca Piotr Kohut z Koniakowa, wieloletni uczestnik programu Owca plus, wypasający swoje owce na halach Beskidu Śląskiego i Żywieckiego, realizuje swoje marzenie i przyprowadzi kierdel owiec z Karpat Południowych.

Jak mówił Józef Michałek z zarządu fundacji organizującej redyk, ma to być nie tylko przejście owiec przez Karpaty, ale również międzynarodowe spotkanie ludzi żyjących i tworzących w Karpatach, integracja, możliwość poznania oraz pokazania bogactwa kulturowego i unikatowości przyrody oraz sposobu na zrównoważony rozwój terenów górskich.

W Polsce wędrówka obejmowała Podkarpacie, Małopolskę i Śląsk. 24 sierpnia Redyk zawita do Koniakowa, gdzie podczas Jarmarku Pasterskiego, prócz długo oczekiwanego przez wszystkich powrotu i opowieści Piotra Kohuta, odbędzie się prezentacja obrządków związanych z pasterstwem, pokaz udoju, wyrobu sera, prezentacja rękodzieła ludowego, strojów, muzyki, śpiewu i tańca lokalnej społeczności. Nie zabraknie prezentacji tradycyjnych produktów regionalnych (serów, wędlin, wyrobów piekarniczych, nalewek, miodu, przetworów i innej zdrowej, naturalnej żywności).

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama