, czwartek 25 kwietnia 2024
Najlepsze cieszyńskie ciasteczka pochodzą z Cieszyna i Goleszowa!
W tegorocznym konkursie dominowały ciasteczka z wzorami cieszyńskimi. fot: Barbara Śliż



Dodaj do Facebook

Najlepsze cieszyńskie ciasteczka pochodzą z Cieszyna i Goleszowa!

BARBARA ŚLIŻ
Najlepsze cieszyńskie ciasteczka pochodzą z Cieszyna i Goleszowa!

W trakcie, kiedy jury obradowało nad wynikiem tegorocznego konkursu uczestnicy niedzielnego Dnia Otwartego Zamku kosztowali i sami przygotowywali ciasteczka. fot. Barbara Śliż

Konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasteczka na Zamku Cieszyn odbył się po raz piąty. Wyłonienie zwycięzcy okazało się zadaniem bardzo trudnym. Jury przez ponad 40 minut zastanawiało się, komu przyznać nagrodę główną, ostatecznie wygrały dwie osoby. Na miano najlepszych cieszyńskich ciasteczek zasłużyły wyroby z Goleszowa i Cieszyna.

Już po raz piąty, na cieszyńskim Zamku, spotkali się smakosze cieszyńskich ciasteczek. - Konkurs jest na coraz wyższym poziomie. Coraz trudniej jest nam zdecydować, które wyroby powinny zająć pierwsze miejsce. Stąd w tym roku dwie nagrody główne. Cieszy, że wyroby wzbogacone są o cieszyńskie wzory. Między innymi dlatego pierwsze miejsce otrzymała pani Urszula Pieczonka - przyznał Jan Matuszek, wiceburmistrz Cieszyna.

Na Śląsku Cieszyńskim znanych jest około 120 rodzajów ciasteczek. Większość gospodyni na czas świąt wybiera jednak jedynie około dwudziestu z nich. Kulki, koniczynki, serduszka, łezki, ule, księżyce, maczki, kostki, a po konkursie, organizowanym przez Zamek, nawet i małe rotundy mają szansę zagościć na świątecznych stołach.

Te bardzo drobne, misternie przygotowywane wypieki urosły już do rangi małych arcydzieł. Jaki jest przepis na najlepsze cieszyńskie ciasteczka? - Mistrza w pieczeniu ciasteczek czynią lata pracy, liczy się przede wszystkim precyzja. Ich kształty owszem są istotne, ale najważniejszym jest, by wyrabiać je na prawdziwym maśle, ono musi być z najwyższej półki. Wtedy ciasteczka mają delikatny, niepowtarzalny smak - radzi Krystyna Folwarczny, juror konkursu, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka".

- Krzysztof Młynarski potraktował cieszyńskie ciasteczka jako punkt wyjścia dla niezwykłych, zupełnie nowych smaków - komentowała Ewa Gołębiowska, dyrektorka Zamku Cieszyn. - W moich ciasteczkach nie było nic innowacyjnego. Bazowałem na przykładzie tradycyjnych przepisów. Moje ciasteczka, "brackie" zrobione są na tutejszym piwie są w kształcie beczułek nawiązując tym do cieszyńskich tradycji. Na przyszłą edycję konkursu chcę zrobić ciasteczka trzech braci - zdradzał uczestnik konkursu, który przyjechał do Cieszyna z Bielska-Białej.

Kunszt domowych artystów będzie można podziwiać do końca roku w Zamku Cieszyn przy okazji wystawy "Tradycje z pasją. Rzemieślnicy Śląska Cieszyńskiego".

- Widać, że ciasteczka nie są odtwarzane, owszem, powtarzają się receptury i kształty, ale można zauważyć w nich coś innowacyjnego. Jestem zachwycona rotundą i koniakowską koronką wykonaną z lukru - zachwala Weronika Foltyn, mieszkanka Cieszyna.

W tym roku, jury w składzie Krystyna Folwarczny, Ewa Gołębiowska i Jan Matuszek nagrodziło pierwszym miejscem Urszulę Pieczonkę z Cieszyna i Helenę Szturc z Goleszowa. Drugie miejsce zajęła Renata Sikora z Goleszowa, a trzecie Justyna Pilch z Wisły.

W konkursie udział wzięli także:
Maria Pilch, Teresa Szurman, Barbara Stelmach-Kubaszczyk, Krzysztof Młynarski, oraz rodzinnie Brygida, Natalia i Konrad Bocek.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama