Heklowanie to stosowany jedynie w Koniakowie unikatowy sposób wytwarzania koronek. Teraz jeszcze bardziej zyskuje na wartości. Jak właśnie podała agencja PAP, koniakowskie koronczarstwo zostało wpisane na krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Koronki są specjalnością i wizytówką wsi Koniaków, gdzie zajmują się nimi niemal wszystkie panie od wieku przedszkolnego. Koronki wykonuje się z białych lub kremowych nici bawełnianych. Tworząc koronkowe cacka koniakowskie koronczarki wykorzystują rozmaite motywy przyrodnicze, szczególnie ornamenty roślinne, komponowane koliście lub gwieździście. Ich unikatowość polega na tym, że powstają bez żadnego szablonu czy wzornika, a mnogość elementów pojawiających się w danym dziele zależy głównie od wyobraźni koniakowskiej koronczarki.
– Mamy już informację z ministerstwa kultury, że koronki są na liście UNESCO, czekamy jeszcze tylko na pismo w tej sprawie. Wszyscy się cieszymy razem z koronkarkami. To ogromna satysfakcja i nobilitacja tej wspaniałej tradycji, kultywowanej od ponad 100 lat – poinformowała Lucyna Ligocka-Kohut z ośrodka kultury w Istebnej, który ściśle współpracuje z koniakowskimi koronczarkami i jest ich rzecznikiem i promotorem na arenie międzynarodowej.
To właśnie z jej inicjatywy w Koniakowie powstała największa koronka świata, serweta o średnicy 5 metrów, składająca się z 8 tysięcy elementów i wykonana z 50 km nici. Nad tą niepowtarzalną i rekordową koronką wykonaną kilka lat temu w Koniakowie pracowało przez pół roku pięć koronczarek. Rekordowa serweta została wpisana do Ksiągi Rekordów Guinessa. Najbardziej znane w świecie produkty koronczarskim z Koniakowa można będzie zakupić podczas koronkowego festiwalu Dni Koronki Koniakowskiej, który odbędzie się 15 i 16 sierpnia w Koniakowie.
Koniakowskim koronczarkom serdecznie gratulujemy!
Dodaj komentarz