Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, zwany także zapustami. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i według tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest ruchomy. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową, która rozpoczyna okres Wielkiego Postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych, jako przygotowanie do Świąt Wielkanocnych, powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia i pokuty.
Najpopularniejsze potrawy tłustego czwartku to pączki i faworki, zwane chrustem.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – nie będzie mu się wiodło.
Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym Rzymianie świętowali odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną.
Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one jednak nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Dodaj komentarz