Fójcikowa i Kołder znowu uczą gotować"Kuchnię Śląska Cieszyńskiego czyli wybór przepisów kulinarnych Emilii Kołder" można kupić wraz z Kalendarzem Beskidzkim na rok 2014 w cenie 50 zł lub osobno w cenie 19 zł. fot. mat. pras. "Nasza Kuchnia" Walburgi Fójcikowej podaje 1267 tradycyjnych przepisów kuchni śląskiej oraz liczne porady np. o tym ile potraw liczyć na osobę; jak długo gotować poszczególne potrawy oraz jaki zestaw obiady podać w zależności od okazji. - Chcieliśmy przywrócić na rynek skarbnicę wiedzy o tradycyjnych potrawach Śląska Cieszyńskiego i jednocześnie pierwowzór wszystkich następnych wydań książek kucharskich, które ukazały się w naszym regionie. Wszystkie późniejsze, również "Kuchnia Śląska" Emilii Kołder opierały się w dużej mierze właśnie na przepisach Walburgi Fójcikowej - mówi wydawca Zenon Wirth, który wierzy, że przepisy i porady Walburgi Fójcikowej staną się po raz kolejny hitem. O Emilii Kołder wydawca wspomina również w przedmowie do najnowszego wydania "Naszej kuchni". Kołder była bowiem uczennicą Walburgi Fójcikowej w przedwojennej Polskiej Prywatnej Szkole Zawodowej Żeńskiej Macierzy Szkolnej w Orłowej. I tak przypadkowo, czy też nie jej przepisy doczekały się wspomnienia w niemal tym samym czasie co kuchenne wskazówki Walburgi Fójcikowej. Wybór receptur jest bowiem dodatkiem do tegorocznego Kalendarza Beskidzkiego 2014, wydanego przez Towarzystwo Przyjaciół Bielska -Białej i Podbeskidzia. "Sztuka kulinarna to najpowszechniejsza dziedzina sztuki, prosta i banalna, a jednak porusza wszystkie zmysły. Dobry kucharz wie, że potrawa musi nęcić oko, wabić zapachem, być ucztą dla podniebienia, a ciasto chrupiące i delikatne. Takie dania pojawiają się regularnie na naszych stołach. A gdzie? - na Śląsku Cieszyńskim. To fenomen, że kuchnia regionalna funkcjonuje nieprzerwanie od ponad 100 lat, a granica państwowa na Olzie nie stanowiła żadnej przeszkody w rozpowszechnianiu potraw po obu stronach rzeki. Nie da się ukryć, że to zasługa Emilii Kołder (1900-1974), śląskiej gospodyni z Suchej Średniej, która utrwaliła regionalne przepisy i upowszechniła tradycyjną kuchnię domową" - pisze we wstępie do "Kuchni śląskiej" Helena Dobranowicz, która wraz z Władysławą Magierą oraz Janiną Hławiczką, pracowała nad niezwykłym dodatkiem do Kalendarza. "Nasza Kuchnia" Walburgi Fójcikowej dostępna jest w Klubie Polskiej Książki i Prasy "Księgarnia u Wirthów" w Czeskim Cieszynie (ul. Čapka 7). Księgarnia prowadzi również sprzedaż wysyłkową. Szczegóły na stronie www.polskeknihy.cz. Kosztuje 240 koron. "Kuchnię Śląska Cieszyńskiego czyli wybór przepisów kulinarnych Emilii Kołder" można kupić wraz z Kalendarzem Beskidzkim na rok 2014 w cenie 50 zł lub osobno w cenie 19 zł. Dla naszych Czytelników przygotowaliśmy konkurs, w którym nagrodą jest jeden egzemplarz "Nasza Kuchnia" Walburgi Fójcikowej, ufundowany przez "Księgarnię u Wirthów" w Czeskim Cieszynie. Aby wziąć udział w konkursie, należy być zarejestrowanym użytkownikiem na portalu GazetaCodzienna.pl i przesłać na nasz adres prawidłową odpowiedź na pytanie: Czyim nakładem ukazała się pierwsza publikacja Walburgi Fójcikowej? Odpowiedź prosimy przesłać na adres: konkursy@gazetacodzienna.pl. Wraz z odpowiedzią należy podać swoje dane (imię i nazwisko), nazwę użytkownika (podaną podczas rejestracji) oraz numer telefonu. Wygrywa osoba, która jako pierwsza wyśle prawidłową odpowiedź na pytanie. Jeśli nie jesteś jeszcze zarejestrowanym użytkownikiem, możesz to uczynić poprzez formularz dostępny pod adresem: www.gazetacodzienna.pl/user/register Nagrodzona w konkursie osoba zostanie poinformowana drogą mailową. Nagroda będzie do odebrania w redakcji portalu w Cieszynie (ul. Bielska 184).
|
reklama
|
Dodaj komentarz