, czwartek 18 kwietnia 2024
Czwarty Grand Champion już za 3 tygodnie
Autorem zwycięskiej receptury, tegorocznego Grand Championa Konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia jest Andrzej Miler (z lewej). fot: mat. pras.



Dodaj do Facebook

Czwarty Grand Champion już za 3 tygodnie

SM/mat. pras.
Czwarty Grand Champion już za 3 tygodnie

Wiadomo już, jak wyglądać będzie butelka tegorocznego Grand Championa. fot. mat. pras.

Wielkimi krokami zbliża się ogólnopolska prezentacja Grand Championa 2012 - Brackiego Rauchbocka. W piątek, 16 listopada najlepsze piwo tegorocznego Konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia, zostanie rozlane do butelek. 6 grudnia pierwszą z nich oficjalnie otworzy autor zwycięskiej receptury - Andrzej Miler, który podkreśla, iż piwo powinno być "treściwe" - idealne na zimę, a jego wyjątkowe aromaty wędzonej śliwki z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa.

W Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie Grand Champion przygotowywany jest już po raz czwarty. Zawsze nad dostosowaniem receptury piwa domowego na potrzeby browaru oraz przebiegiem poszczególnych etapów produkcji czuwają Dominik Szczodry, główny piwowar oraz Janusz Konieczny, dyrektor Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie. - Uwarzenie piwa autorstwa pana Andrzeja Milera było dla nas niemałym wyzwaniem. Ale i w tym roku udało nam się stworzyć doskonałe piwo, które mam nadzieję znajdzie wielu fanów. Jego nietypowy smak sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom. Niezwykle mocno zaangażowaliśmy się w to przedsięwzięcie i poświęciliśmy kilkaset godzin na przygotowanie tego piwa. Właśnie takie wydarzenia jak to pokazują czym jest prawdziwa pasja do tego złocistego trunku - podkreśla dyrektor browaru.

Podobnie jak jego poprzednicy, Grand Champion 2012 przez długie tygodnie leżakował w zbiornikach znajdujących się w zboczu wzgórza zamkowego, by następnie trafić do prawie 100 tys. butelek o pojemności 0,5 l. - Nie myślałem, że ten dzień nastąpi tak szybko. Już niebawem będziemy rozlewać tegorocznego Grand Championa do butelek i tym samym zakończymy miesiące naprawdę ciężkiej pracy. W tym momencie nie mógłbym być bardziej dumny z tego co zrobiłem wraz ze świetnymi ekspertami z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie. To dla mnie niezwykłe przeżycie i ten moment będę wspominał jeszcze bardzo długo. Teraz pozostaje mi tylko czekać do 6 grudnia i sprawdzić czy pozostali miłośnicy piwa podzielą moje odczucia względem Brackiego Rauchbocka - mówi Andrzej Miler.

Komentarze: (2)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

ciemna ta butelka. ciekawe jak bedzie smakował.

Ciekawe czy tak jak w zeszlym roku w dniu premiery piwo dostepne będzie w calej Polsce oprocz Cieszyna?

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama