Ciastka upieczone, karp uszyty, Święta Zaprojektowane!W tym samym czasie ciepło i symbolikę świąt skutecznie nakreślały "Świet(l)ne historie" czyli wystawa, w ramach której Oranżeria Zamku Cieszyn stała się gruntem dla spójnej iluminacji, składającej się z 31 lamp autorstwa polskich i zagranicznych projektantów. fot. Beata Mońka/Zamek Cieszyn Od samego progu gości witały: zapach świątecznych wypieków oraz dźwięki kolęd. Zachęcały one do udziału w bogatym programie, jaki w ramach przedświątecznych przygotowań zaproponował Zamek Cieszyn. I tak w ramach Kaloryczno-Energetyczego Kiermaszu Świątecznego można było zakupić oryginalne prezenty oraz słodkie smakołyki. W tym samym czasie ciepło i symbolikę świąt skutecznie nakreślały "Świet(l)ne historie" czyli wystawa, w ramach której Oranżeria Zamku Cieszyn stała się gruntem dla spójnej iluminacji, składającej się z 31 lamp autorstwa polskich i zagranicznych projektantów. Wystawę można podziwiać do 15 lutego. Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak część warsztatowa "Projektowanych Świąt", która w tym roku przybrała formę pieczenia cieszyńskich ciasteczek z Janiną Hławiczką, budowania lamp inspirowanych własną historią lub wspomnieniem z Anną Zabdyrską oraz tworzenia wełnianych ozdób świątecznych i szopek z pudełek z zapałek. Największą popularnością cieszyły się jednak warsztaty szycia karpia, które po raz kolejny, w ramach świątecznych przygotowań poprowadziła Magda Paluch-Pasz. Mimo iż czas trwania warsztatów przewidziany został na 4 godziny, to o godz. 16.00 trudno było wypatrywać końca. Podczas tegorocznej edycji "Zaprojektuj Święta", odbyła się również 8. edycja konkursu na cieszyńskie ciasteczka, do udziału w którym zgłosiła się rekordowa, jak dotychczas, liczba uczestników. Spośród 18 zgłoszeń, jury w składzie: Krystyna Folwarczny, Aleksandra Trybuś-Cieślar, Jolanta Dawidowicz-Macura, Ewa Gołębiowska, za najbardziej zgodne z tradycją, najstaranniejsze w wykonaniu oraz najbogatsze w formie, smaku i sposobie podania, uznało wypieki Małgorzaty Płusy. Drugie miejsce zdobyła Bożena Kendzior z Ochab Małych, a trzecie miejsce zajęły ex aequo: Beata Wojnar oraz Katarzyna Orszulik. Konkursowe ciasteczka można oglądać, do święta Trzech Króli w Bastei Zamku Cieszyn.
|
reklama
|
Dodaj komentarz