, niedziela 26 maja 2019
Konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka.
Drobne ciasteczka mają kilkuwiekową tradycję na Śląsku Cieszyńskim. fot: Piotr Borowicz



Dodaj do Facebook

Konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka.

BARBARA ŚLIŻ
Konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka.

Chociaż przepisy na ciasteczka są takie same to różni sie sposob dekoracji wyrobów. Na zdjęciu nadziewane adwokatem "ule". fot. Piotr Borowicz

Im bardziej pomysłowa gospodyni, tym bardziej różnorodny wygląd ciasteczek. Kulki, koniczynki, serduszka, łezki, ule, księżyce, maczki, kostki i wiele, wieli innych kształtów mają słynne w całej Polsce cieszyńskie ciasteczka. Zamek Cieszyn ogłosił konkurs na najlepsze wypieki. Udział w nim może wziąć każda gospodyni.

Po raz pierwszy ciasteczka cieszyńskie pojawiły się wraz z panowaniem Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Wypieki przygotowywane są z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy, a także przy okazji większych uroczystości rodzinnych. Podawane są także przy okazji spotkań biznesowych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało cieszyńskie ciasteczka na listę produktów tradycyjnych.

Pieczenie drobnych ciasteczek rozpoczyna się na co najmniej dwa tygodnie przed świętami, by zdążyć przed rozpoczęciem świętowania. Na stołach, w znakomitej przewadze, króluje kilkanaście rodzajów ciasteczek. Wśród nich najbardziej popularne są te mające kształt orzechów, roladek, uli, rogalików, czy księżyca. Niezwykłą popularnością cieszą się pierniczki.

Obecnie gospodynie wymyślają nowe przepisy. Kruche sklejane dżemem lub miodem, anyżówki, ciasteczka z wafli andrutowych, kule na kształt i smak znanych rafaello, ule, czy mini keksy. Podobno istnieje około 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek.

Do sporządzenia ciasteczek używa się dużych ilości masła i cukru. Niektóre przepisy wymagają sporej ilości bakalii i alkoholu do smaku. Ciasto charakteryzuje się kruchością, delikatnością i bardzo dobrym smakiem. Upieczone ciastka przechowuje się w pudełkach, każdy rodzaj osobno, by nie straciły swojego smaku. Chociaż przepisy są takie same, to każde z gospodyń ma swój własny styl zdobienia ciasteczek, co czyni wypieki oryginalnymi. Ich produkcja jest bardzo pracochłonna.

Na Śląsku Cieszyńskim pozostał także zwyczaj obdarowywania się i wymiany ciasteczkami. W okresie świątecznym każda rodzina w odwiedziny przynosi "coś nowego", coś czym może zaskoczyć innych. Ponad 40 najpopularniejszych przepisów udało się zebrać w książce "Cieszyńskie ciasteczka", wydanej przez Zamek Cieszyn. Publikacja doczekała się już wznowienia.

Zamek Cieszyn zachęca do udziału w konkursie na najpiękniej wykonane i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka. To świąteczna tradycja Zamku odbywa się co roku. Chętni do udziału w konkursie proszeni są o zgłaszanie się w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 9 grudnia 2011 pod numerem telefonu 33 851 08 21 wewnętrzny 14 lub mailowo: ijarosinska@zamekcieszyn.pl. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 11 grudnia. Na autorów najsmaczniejszych i najpiękniejszych ciasteczek czekają nagrody.

Uwaga! Konkurs!

Dla naszych Czytelników przygotowaliśmy konkurs, w którym nagrodą są dwie książki "Cieszyńskie ciasteczka" autorstwa Krystyny Folwarczny, Emilii Kłapsia i Doroty Mendrek ufundowane przez Zamek Cieszyn.

Aby zdobyć nagrodę, należy przesłać na adres redakcji prawidłową odpowiedź na pytanie: W którym roku po raz pierwszy została wydana książka "Cieszyńskie ciasteczka"?

Odpowiedzi prosimy przesłać na adres konkursy@gazetacodzienna.pl. Wraz z odpowiedzią należy podać swoje dane oraz numer telefonu.

Nagroda będzie do odebrania w siedzibie redakcji portalu gazetacodzienna.pl

Konkurs zakończony! Osoby nagrodzone, zostaną poinformowane drogą mailową.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama