, czwartek 20 czerwca 2019
Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki
W wielkanocnej ofercie cukierni znajdziemy baby, mazurki, baranki, makowce i serniki fot: arch. U Janeczki



Dodaj do Facebook

Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki

Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki


Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki


Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki


Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki


Wyjątkowe wypieki Cukierni U Janeczki

Cukiernia U Janeczki słynie z wyjątkowych wypieków. Założona w 1979 roku przez Państwo Białas – Janinę i Daniela - obchodzi w tym roku czterdzieste urodziny.

Tradycja i nowoczesność nabiera tutaj wyjątkowego znaczenia. Wypieki oparte na oryginalnych recepturach zachwycają kolejne już pokolenia. W witrynach zaskakuje bogata oferta zarówno lekkich wypieków, jak i ciast z kremem, tortów czy lodów. Smakosze słodkich wyrobów doceniają przede wszystkim świeżość i smak budowany na naturalnych składnikach. Jednak tajemnicą, na której opiera się piekarniczy sukces jest szczypta miłości dodawana do każdego wypieku.

W wielkanocnej ofercie cukierni znajdą się wszystkie pożądane na wielkanocnym stole wypieki: baby, mazurki, baranki, makowce i serniki.
Baby były znane w naszym kraju już w XV wieku, prawdopodobnie stanowiły jeden z największych przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego i jak głosi legenda to właśnie on nadał nazwę wypiekowi. Podobno przypominały monarsze turban Ali Baby z „Baśni tysiąca i jednej nocy”.
W świątecznej ofercie cukierni nie zabraknie oczywiście babki drożdżowej z bakaliami, baby czekoladowo – pomarańczowej oraz idealnych do koszyczka maleńkich babeczek z ciasta ucieranego.

Innym ciastem wielkanocnym, często podawanym na świąteczny stół są serniki. Dlatego w tym okresie cukiernia przygotowuje kilka rodzajów serników, przyozdabiając je motywami świątecznymi. Wśród nich znajdzie się wyjątkowy sernik wiedeński oraz sernik gotowany z karmelem i orzechami laskowymi na piernikowym spodzie.
Do równie lubianych świątecznych słodkości należy makowiec, który kiedyś uchodził za symbol obfitości i dostatku. Dziś jego symbolika została zapomniana, ale wciąż jest chętnie podawany z okazji Wielkanocy. Dostępne są również rolady makowe.
Jednak absolutnym rarytasem i ozdobą stołu w tym okresie pozostają mazurki. Tradycyjnie przygotowywane na kruchym spodzie, bogato zdobione, mają nie tylko wyjątkowo smakować ale i zjawiskowo się prezentować. Mazurek powinien być najbardziej słodkim ciastem na wielkanocnym stole. Cukiernia przygotowuje je w trzech kompozycjach smakowych z morelami, kajmakiem i powidłami.

Po te i inne wypieki zapraszamy do cukierni „U Janeczki” mieszczącej się przy głównej siedzibie w Wiśle przy ul. 1 Maja 9 i fili na wiślańskim rynku oraz w Ustroniu przy ul. Daszyńskiego 12. Wszystkie słodkości pakowane są również na prezent.

Cukiernie zapraszają też na kawę i słodkości w święta.

Cukiernia u Janeczki
ul 1. Maja 9, Wisła
www.janeczka.pl
33 855 32 79
fb

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
reklama