Wielkanoc z piekarnią BethlehemMazurek uważany jest za nasz rodzimy wypiek. Prawdopodobnie jednak przepis na to ciasto przywędrował do nas z Turcji wraz z zawieruchą wojenną i związany jest z tureckimi bakaliami sprowadzanymi do Polski. Wydaje się to całkiem prawdopodobne, bo słodyczą przypominają przecież turecką baklavę. Również czas potwierdzałby te przypuszczenia, podaje się bowiem, że w polskiej tradycji zakorzenił się w XVII wieku. Skąd więc nazwa mazurek? Określenie przylgnęło do wypieku, ponieważ słowo „Mazur”, oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. A właśnie w tym rejonie stał się on niezwykle popularny. Tradycyjne mazurki to niskie placki. Na spód dawało się kruche ciasto lub opłatek. Na tę bazę nakładano masę bakaliową, serową, makową, orzechową lub migdałową. Gospodyni ujawniała cały kunszt w końcowej fazie pracy, podczas dekorowania gotowego placka. Było kolorowo, bogato i bardzo słodko. Najpopularniejszym mazurkiem był mazurek królewski, czyli kruche ciasto z dużą ilością migdałów oblane domowej roboty konfiturą. Mazurek, który nie tylko miał dobrze smakować, ale również być ozdobą świątecznego, suto zastawionego stołu, znalazł swoje miejsce również w koszyku wielkanocnym. Zgodnie z tradycją dobór wkładanych do niego produktów jest celowy i przemyślany. Każdy z siedmiu pokarmów symbolizuje coś innego, a i liczba nie jest przypadkowa. Siódemka w Biblii oznacza pełnię i doskonałość. Pierwszy na liście jest oczywiście chleb - symbol dostatku i pomyślności. Następnie jajka przypominające o odradzającym się życiu. W koszyku nie mogło zabraknąć soli, która nadaje smak, konserwuje i symbolizuje oczyszczenie. Wędliny wg tradycji odpowiadały za zdrowie i płodność, a chrzan za krzepę i siłę fizyczną. Mazurek obrazował pomysł i kunszt gospodyni, która go upiekła. Baranek symbolizował zwyciężającego śmierć Chrystusa. Piekarnia i Cukiernia Bethlehem głęboko zakorzeniona w tradycji, z pieczołowitością przygotowuje tradycyjne mazurki, baranki wielkanocne, babki, chlebki na zakwasie oraz Cieszyńskie Murziny (kiełbasa zapieczona w cieście drożdżowym) z myślą o święconce i wielkanocnym stole. Wszystkie wypieki oparte są na najlepszych surowcach i tradycyjnych recepturach. Niech nadchodzące Święta Zmartwychwstania będą źródłem wielu łask, przyniosą pokój, radość i wszelką pomyślność. Z życzeniami zdrowych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy Michał Polaczek
|
reklama
|