Rewolucja piwna w Polsce„Cudze chwalicie, Małe rzemieślnicze browary, zwane kraftowymi, warzyły piwa zupełnie inne, niż wielcy producenci. Piwo koncernowe - international lager, jasne pełne dolnej fermentacji – zaczęło przegrywać z piwami z malutkich browarów komponujących swoje receptury w oparciu o szerokie tradycje piwowarstwa, które zostało zapomniane w erze wielkich potentatów produkujących dla mas i nastawionych na zyski. W piwie zaczęto dostrzegać złożoność receptur, ich różnorodność i historię z której się wzięły. Ludzie zaczęli eksperymentować ze znanymi od wieków stylami, dzięki czemu powstały nowe interpretacje starych piw. Jednak rewolucja piwna to również zmiana świadomości i kultury spożywania piwa. Podobnie rzecz ma się w Polsce. Jako przednówek piwnej rewolucji uważa się zawiązanie w 2010 roku Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, które miało swoją siedzibę w cieszyńskim Browarze na Wzgórzu Zamkowym. W tym też czasie Ziemowit Fałat i Grzegorz Zwierzyna, domowi piwowarzy, uwarzyli w zaprzyjaźnionym browarze restauracyjnym według staropolskiej receptury, chyba jedynej opracowanej w naszym kraju, piwo Grodziskie. To bardzo lekkie pszeniczne piwo z udziałem słodu dymionego, mocno nasycone i nagazowane było nazywane szampanem północy. Jego sukces, chociaż ograniczony do piwnego świata, był ogromny. Twórcy doszli do wniosku, że skoro się udało, może warto warzyć inne ciekawe piwa. Takie były początki browaru rzemieślniczego Pinta, a premierę jego Ataku Chmielu w maju 2011 na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa uważa się za początek piwnej rewolucji w Polsce. Jednak piwowarzy domowi i rzemieślniczy warzyli niepowtarzalne piwa, które biorą się z prawdziwej pasji opartej na zdobytej wiedzy i doświadczeniu, już wcześniej. O ich popularności świadczył chociażby Festiwal Birofilia, podczas którego wybierano w Konkursie Piw Domowych Grand Championa warzonego później przez Browar Zamkowy w Cieszynie. I tak gwoli ścisłości, należałoby przyznać, że to nasz Koźlak Dubeltowy z 2009 roku był pierwszym piwem uwarzonym według receptury domowego piwowara Jana Krysiaka, przez Browar Zamkowy w Cieszynie i tym samym rozpoczął piwną rewolucję w Polsce. Piwo wypuszczono w limitowanej serii 70000 butelek, jednak podczas tegorocznej Cieszyńskiej Jesieni Piwnej miała miejsce jego reedycja.
|
reklama
|