Placki ziemniaczane z Jaworzynki z PERŁĄ 2012O plackach ziemniaczanych Juroszków pisaliśmy na łamach portalu gazetacodzienna.pl po raz pierwszy kilka tygodni temu. Wówczas smak placków ich autorstwa doceniony został przez jury wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Teraz wyróżniono je również w finale konkursu. A w ręce Juroszków powędrowała prestiżowa PERŁA. Obok placków na blasze z Jaworzynki docenione zostały również m.in. takie produkty jak war ze zlepieńcami, zaklepunka z lubczykiem, kaczka po zamojsku na racuchach Marysi, ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście, zupa opieńkowa i gołąbki z kaszą gryczaną w żurku, śląskie niebo oraz szpajza, sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty. Ideą konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Konkurs ma również na celu zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
|
reklama
|
Dodaj komentarz