, czwartek 19 lipca 2018
Kefir król lata!
Chłodnik na kefirze - idealny na upalne dni, pożywny i orzeźwiający fot: mat.OSM Skoczów



Dodaj do Facebook

Kefir król lata!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Kefir król lata!

Nowe logo OSM w Skoczowie.


Kefir król lata!

Nagrodzony w programie "Doceń polskie" SKOCZOWSKIE kefir kubek 400g


Kefir król lata!

Kefir w butelce - najnowszy produkt OSM w Skoczowie.

Kefir to najstarszy napój z mleka fermentowanego zaliczany do produktów o najwyższych właściwościach odżywczych. Pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu. Starożytni górale kaukascy, przygotowywali go w skórzanych workach, do których wlewali mleko z dodatkiem grzybków fermentujących. Worki zawieszane były w pobliżu drzwi tak, aby przechodzące osoby potrącały worek w celu uzyskania lepszej fermentacji.

Kefir jest znakomitym probiotykiem - źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu. W zachodniej diecie najbardziej znanym probiotykiem jest jogurt, jednak kefir to dużo lepsze źródło dobroczynnych mikroorganizmów. Zawiera ponad 30 różnych bakterii i drożdży, dzięki czemu jest bardzo bogaty w różnorodne szczepy probiotyczne.
Ten lekko musujący napój pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów. Reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do lepszego przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych dostarczanych do organizmu wraz z żywnością. Dzięki dużej zawartości węglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój bakterii chorobotwórczych, występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B oraz kwasu foliowego, a także witaminę K i biotynę. Zapewnia także istotne ilości wapnia i magnezu.
Smak, konsystencja oraz skład mikrobiologiczny kefiru są zależne od typu użytego mleka, temperatury, czasu fermentacji produktu oraz czasu chłodzenia i dojrzewania po fermentacji. Uważa się, że najlepszym rodzajem mleka do wytwarzania kefiru jest mleko pasteryzowane.
Ekspertem w jego produkcji na rodzimym rynku stała się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skoczowie, której produkt „SKOCZOWSKIE” kefir kubek 400g zyskał uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Kefir został oceniony w trakcie ubiegłorocznego lipcowego audytu produktów spożywczych. Loża Ekspertów przyznała mu maksymalne noty za wszystkie aspekty - smak, wygląd i stosunek jakości do ceny - toteż uhonorowano go godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Obradom komisji przewodniczył gastronom i współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, Mirek Drewniak. Audyt miał miejsce w Sosnowcu, 26 lipca 2017 roku.
Kefir „SKOCZOWSKIE” kubek 400g powstaje z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się zakwas czystych kultur kefirowych. Produkt ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, zarówno w warunkach domowych, jak i gastronomii. Jest znakomitą bazą do przygotowania koktajli, puszystych placuszków śniadaniowych czy chłodników - letnich zup podawanych na zimno.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
reklama