Jedzmy biały twaróg!Dominującym składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać twaróg jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Białko mleka – kazeina, zaliczane jest do białek pełnowartościowych, a więc takich, których skład aminokwasowy pozwala na niemal całkowite ich wykorzystanie. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczyć z jedzeniem. Ponadto jest w nim magnez, potas oraz witaminy A, D oraz witaminy z grupy B i E. I co najważniejsze, ser twarogowy dostarcza wapń, który jest głównym budulcem kości oraz cynk, który powoduje szybsze gojenie ran, wzmacnia odporność, oraz wspomaga wzrost włosów i paznokci. Do produkcji sera używane są mleka pełne lub odtłuszczone, stąd sery tłuste, półtłuste i chude. Najlepszym wyborem jest ser najmniej przetworzony, czyli zwykły twaróg, najlepiej półtłusty. Znajdziemy w nim rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D i E, których nie ma w chudym serze. Jednocześnie ser półtłusty jest mniej kaloryczny i zawiera prawię o połowę mniej tłuszczy nasyconych od swojego tłustego odpowiednika. Jeśli nie lubimy konsystencji twarogu, możemy sami przygotować „serek kanapkowy”. Wystarczy zblendować ser twarogowy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub fety. Przyrządzić możemy też wersję paprykową z dodatkiem pieczonej papryki lub pomidorową z pieczonymi pomidorami. W ten sposób wiemy, że jemy zdrowo. Właśnie do takich specjałów należy „SKOCZOWSKIE” ser twarogowy półtłusty, nagrodzony zarówno przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kapitułę Znaku „ Jakość Tradycja” ale również przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Twarogi produkowane w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skoczowie wytwarzane są według dawnej, tradycyjnej receptury bez dodatków konserwantów i aromatów, krojone i pakowane ręcznie. Proces obróbki w wannie przebiega pod bacznym okiem serowara, co pozwala na uzyskanie twarogu o odpowiednim smaku i strukturze a mleko do produkcji twarogów pochodzi z terenów górskich. Poza serem, uznanie członków jury zdobył także „SKOCZOWSKIE” kefir kubek 400g. Produkty marki SKOCZOWSKIE można nabyć m.in. w sklepie firmowym w Skoczowie przy ulicy Ustrońskiej 13 oraz w Wiśle przy ulicy Ochorowicza 2g. Ponadto dostępne są w sieci sklepów Hermes, Społem, Intermarche, EMI Market, Eurospar Cieszyn i Skoczów oraz Wegar Ustroń.
|
reklama
|