, środa 27 stycznia 2021
Browar Zamkowy Cieszyn zmienia właściciela
Grupa Żywiec podpisała list intencyjny dotyczący zamiaru sprzedaży na rzecz Felix Investments Sp. z o.o., firmy reprezentującej rodzinę Państwa Leda, 100% udziałów w spółce Browar Zamkowy Cieszyn.  fot: arch.GC.



Dodaj do Facebook

Browar Zamkowy Cieszyn zmienia właściciela

red.mat.pras.
Grupa Żywiec podpisała list intencyjny dotyczący zamiaru sprzedaży na rzecz Felix Investments Sp. z o.o., firmy reprezentującej rodzinę Państwa Leda, 100% udziałów w spółce Browar Zamkowy Cieszyn. Strony deklarują wolę zawarcia umowy nabycia udziałów jeszcze w tym roku.

- Bardzo nam zależało na tym, aby Browar Zamkowy Cieszyn zyskał inwestora, który będzie chciał zachować nie tylko dotychczasową działalność browaru i jego pracowników, ale także jego wyjątkowy charakter. Cieszę się, że nabywcą browaru będzie firma rodzinna, która działa na terenie Śląska Cieszyńskiego. To partner który podziela nasz szacunek do tradycji, a dotychczasowymi projektami udowadnia, że potrafi rozwijać takie historyczne miejsca, nadając im nowe przeznaczenie- przekazał Francois-Xavier Mahot, prezes Grupy Żywiec S.A.

Felix Investments sp. z o.o. to jedna ze spółek wchodzących w skład firm rodzinnych Państwa Leda, grupy lokalnych przedsiębiorców, działających intensywnie między innymi na terenie Powiatu Cieszyńskiego.

- Cieszę się, że Grupa Żywiec zdecydowała się powierzyć właśnie nam dalszy rozwój Browaru Zamkowego Cieszyn. To prawdziwa lokalna duma, jak również perła nie tylko browarnictwa, ale i turystyki. Jesteśmy prawdziwymi pasjonatami takich unikalnych miejsc i naszą ambicją jest, żeby nie tylko utrzymać dotychczasowe ponad 170-letnie dziedzictwo browaru ale, żeby je rozwinąć- podkreślił Adam Leda, prezes zarządu Felix Investments sp. z o.o.

W Ustroniu prowadzą trzy restauracje o znakomitej renomie: Angel’s Steak & Pub, w miejscu gdzie od 1737 roku prowadzona była rozmaita działalność gastronomiczna, a także Sisi – Pizzeria e Ristorante oraz Miamo restaurację japońską. W chwili obecnej realizują projekty inwestycyjne zmierzające do otwarcia kolejnych dwóch restauracji w Wiśle, a ponadto trzech w Katowicach. Państwo Leda działają także w innych rejonach Śląska. W ubiegłym roku pozyskali zakłady mięsne w Bielsku-Białej, w których skutecznie wprowadzili model produkcji wyrobów mięsnych metodami całkowicie tradycyjnymi i naturalnymi pod nową marką „Adam Wolf”. Na Dolnym Śląsku od prawie 20 lat przywracają do życia zabytkowy pałac z XVIII wieku w Jedlinie-Zdrój, w którym obecnie znajduje się muzeum, hotel, hostel, sale balowe, a od 2014 roku także browar. Piwo warzone w Browarze Jedlinka jest regularnie wyróżniane nagrodami oraz doceniane przez konsumentów. Browar Zamkowy w Cieszynie będzie ważnym elementem w profilu działalności rodziny Leda, który koncentruje się na gastronomii, hotelarstwie oraz piwowarstwie, czerpiąc głównie z tradycji i naturalnych metod produkcji.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama