, piątek 19 kwietnia 2024
Brenna: „U Gazdy” najlepszym gospodarstwem województwa śląskiego!
Agroturystyka „U Gazdy” położona jest na wysokości 700 m. n.p.m. w otoczeniu łąk i lasów. fot: mat. pras.



Dodaj do Facebook

Brenna: „U Gazdy” najlepszym gospodarstwem województwa śląskiego!

MB
Brenna: „U Gazdy” najlepszym gospodarstwem województwa śląskiego!


Brenna: „U Gazdy” najlepszym gospodarstwem województwa śląskiego!


Brenna: „U Gazdy” najlepszym gospodarstwem województwa śląskiego!

Nagrody zwycięzcom z Brennej wręczone zostały 3 września podczas uroczystej inauguracji Jubileuszowej XXV Krajowej Wystawy Rolniczej w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Państwo Marta i Andrzej Cieślar z Brennej Malinki odnieśli nie byle jaki sukces. Ich Gospodarstwo Agroturystyczne „U Gazdy” zdobyło I miejsce w Wojewódzkim Konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne. To nie jedyny sukces tej agroturystyki.

Państwo Cieślar z Brennej Malinki skutecznie promują swoją gminę, prowadząc Zagrodę Edukacyjną, oferując warsztaty dotyczące wyrobu serów, obróbki wełny i sianokosów. Dla miłośników zwierząt szczególnie atrakcyjne będą warsztaty dotyczące hodowli. Podczas warsztatów uczestnicy poznają wszystkich mieszkańców gospodarstwa, otrzymają też odpowiedzi na nurtujące pytania. Agroturystyka „U Gazdy” położona jest na wysokości 700 m. n.p.m. w otoczeniu łąk i lasów.

Specjalnością gospodarstwa są placki z blachy z wyrzoskami i potrawy z baraniny. Ponadto dla gości organizowane są kuligi, przejażdżki bryczką, biesiady z pieczeniem barana czy nauka jazdy konnej. Gospodarstwo utrzymuje konie rasy huculskiej, owce, kozy, bydło rasy Polska Czerwona, króliki, drób i trzodę chlewną. W Zielone Świątki, zgodnie z lokalną tradycją, w agroturystyce odbywa się tradycyjne smażenie wajeśnicy, w tym roku powstała ona z 660 jaj. Latem natomiast w gospodarstwie „U Gazdy" organizowane są Mistrzostwa Górali Karpackich w Koszeniu Łąki Kosą oraz Mistrzostwa Polski Psów Pasterskich.

I miejsce w Wojewódzkim Konkursie dla gospodarstwa „U Gazdy” to nie wszystko. Drugim powodem do dumy dla właścicieli agroturystycznego gospodarstwa jest też pierwsza nagroda w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" za kiełbasę baranią.

Nagrody zwycięzcom z Brennej wręczone zostały 3 września podczas uroczystej inauguracji Jubileuszowej XXV Krajowej Wystawy Rolniczej w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Wręczono je już po raz ósmy. Gospodarstwa, które przystąpiły do konkursu, musiały przejść dwuetapową ocenę. Najpierw oceniono gospodarstwa na podstawie nadesłanych dokumentów konkursowych, a następnie komisja konkursowa wizytowała każde gospodarstwo, aby móc na miejscu sprawdzić przede wszystkim standard i jakość oferowanych usług.

W tym roku poziom konkursu był bardzo wysoki i komisja konkursowa długo debatowała, zanim jednogłośnie ustaliła werdykt. Wobec czego zdecydowano się przyznać aż po dwie równorzędne nagrody. Pierwsze miejsce ex aequo zdobyła też agroturystyka „Sokole Ranczo” we wsi Biskupice (powiat częstochowski).

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama