, czwartek 18 kwietnia 2024
Beskidzkie drogie dla Włochów
Włosi wybierają niższe koszty, mimo że cenili sobie wysoką jakość jagnięciny z Beskidów. Owce są tutaj wypasane na halach wolnych od nawozów. fot. Wojciech Trzcionka 



Dodaj do Facebook

Beskidzkie drogie dla Włochów

MARCIN CZYŻEWSKI/Gazeta.pl
Gazdowie z Beskidów liczyli na eksport jagniąt do Włoch. Przez spadek cen nie sprzedadzą tam ani sztuki. Dlatego chcą przekonać kupców w Polsce. Problem w tym, że tu króluje mięso z Nowej Zelandii.
Mięso jagniąt, wciąż słabo rozpowszechnione w Polsce, na Zachodzie jest uważane za przysmak. Dla przykładu angielska megagwiazda kucharska Jamie Oliver, na kolację dla światowych przywódców podczas szczytu przywódców 20 państw w Londynie, wybrał właśnie jagnięcinę. Przyrządził ją z dzikim czosnkiem i szparagami.

Wielbicielami jagnięciny są Włosi. Pieczone jagnię na wielkanocnym stole to u nich już tradycja. Przez ostatnie lata zajadali się m.in. mięsem z Beskidów. Tutejsi górale, podobnie jak gazdowie z Podhala, sprzedawali tam jagnięta właśnie przed świętami, żeby zdążyć przed wyprowadzeniem owiec na hale. W tym roku liczyli na jeszcze lepszy zarobek, jednak spotkało ich rozczarowanie.

— Wszędzie się mówi, że przez wysoki kurs euro eksporterzy mają się dobrze. Tymczasem ceny jagnięciny drastycznie spadły z około 9 na 7 zł za kilogram. To efekt napływu tańszego mięsa z Rumunii i Bułgarii. Taka cena jest poniżej granicy opłacalności, dlatego w tym roku nie wyślemy tam ani jednej sztuki — mówi Piotr Kohut z Koniakowa, członek Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów „Gazdowie”.

Włosi wybierają niższe koszty, mimo że cenili sobie wysoką jakość jagnięciny z Beskidów. Owce są tutaj wypasane na halach wolnych od nawozów, ze zróżnicowaną roślinnością, co wpływa na walory smakowe mięsa. W związku z problemami z eksportem, jagnięcina z Beskidów być może będzie sprzedawana w Polsce. Gazdowie chcą już na stałe przestawić się na nasz rynek, ale tu do tej pory była dostępna głównie jagnięcina z Nowej Zelandii. — Chcemy wypromować naszą jagnięcinę w Polsce, tym bardziej, że w grudniu udało się ją wpisać na listę produktów tradycyjnych — mówi Kohut.

Producenci mają nadzieję, że Polacy zaczną wreszcie doceniać zalety tego mięsa:- zapach zbliżony do dziczyzny, dietetyczność, hamowanie rozwoju nowotworów, pomoc w zachowaniu młodości. Specjaliści zachwycają się nią od dawna. — Jest doskonała, lekka i łatwa w przygotowaniu. Ma wspaniały aromat i smak. Bardzo chętnie po nią sięgam, bo można z niej zrobić cuda. Niestety, ludzie mają jeszcze małą wiedzę o niej, odstrasza ich też cena — mówi słynny polski kucharz Karol Okrasa, prowadzący program telewizyjny „Kuchnia z Okrasą”. Za porcję kotlecików z jagnięcia w restauracji trzeba zapłacić nawet 110 zł.
Komentarze: (5)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

"Gdo mo łowce, tym mo co chce......"
Świnto prowda!!!

- to trza sciągnąć OKRESE,
- uzmysłowić że jagnięcina nie smerdzi bo tak sie każdymu zdo i tymu to tak idzie,
- a może z ceną kapkym zjechać i bedzie dobrze, wieprzowina też idzie poniżej kosztów
PS.
Wesołych Świąt

chyba nie cena odstrasza. Ludzie baraniny nie lubią.

Cena odstrasza , w RC cca 200-300 KC/Kg.
Kiery to da ???

A kaj mogym kupić jagniecie?w Cieszynie? Jak sie chce zarabiac to trzeba dac trochę dudkow w reklame .a nie tylko narzekać ! W TKB eskidzkiej nie widzalem ani jednego stoiska z baraniną . Tako jest prawda bacowie!!

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama